Ukolko želite da stres i nerviranje prouzrokovane selidbom koja Vas uskoro čeka svedete na minimum, pročitajte naše korisne savete koji će Vam, makar malo, umiriti savest i olakšati čitav, inače veoma delikatan posao u vezi selidbe. Uvažavanjem ovih saveta, možete pojednostaviti postupak selidbe i omogućiti da sve protekne bez trzavica i neželjenih situacija.

Ne odugovlačite – pripreme za selidbu morate otpočeti na vreme. Najbolje bi bilo da sa pripremama za selidbu krenete mesec ili dva pre planiranog termina selidbe. Tako ćete imati sasvim dovoljno vremena da dobro isplanirate sve detalje vezane za selidbu.

Pripremite strategiju selidbe – potrebno je da na vreme odaberete način kako ćete svoju pokretnu imovinu preseliti iz starog u novi stambeni ili poslovni prostor. Tako ćete imati dovoljno lufta da dobro sagledate ponude svih agencija i odaberete onu koja Vam se čini najpouzdanijom i najpovoljnijom.

Informišite ljude iz agencije o svim stvarima koje selite – obavestite ih o količini stvari i eventualnim specijalnim teretima ako ih imate, da bi na vreme bilo obezbeđeno adekvatno prevozno sredstvo, kao i oprema za bezbedno prenošenje specijalnih tereta.

Izaberite oblik transporta koji će najviše odgovarati Vašim selidbenim potrebama – porazgovarajte sa nekim iz agencije koju želite da angažujete, ko će Vam, u zavisnosti od udaljenosti lokacije na koju se selite i od količine stvari koje selite, reći koliki Vam je kamion potreban za selidbu.

Rešite se beskorisnih i dotrajalih stvari – višak nameštaja pokušajte da rasprodate, a ostale stvari poklonite nekom kome će koristiti ili ih jednostavno bacite.

Pripremite dovoljnu količinu ambalaže za pakovanje stvari – većinu svojih stvari možete spakovati u kartonske kutije koje možete nabaviti na više načina. Ako želite da smanjite troškove, zamolite prodavca iz obližnjeg dragstora da Vam sačuva kutije, a možete i kupiti nove kutije svih dimenzija u agenciji za selidbe.

Izvršite pravilnu raspodelu stvari po kutijama – nemojte mešati garderobu sa lomljivim stvarima. Kako bi izbegli eventualna oštećenja, lomljive predmete pažljivo upakujte u kutije sa pahuljastim sunđerom.

Napravite popis svih dragocenih stvari – u velikoj gužvi možete dovesti sebe u situaciju da niste sigurni da li ste neke vredne stvari uopšte preselili u novi prostor. Dobro bi bilo da popišete svoje najvrednije predmete i odvojite ih u posebnu kutiju kojoj ćete tokom postupka selidbe posvetiti najveću pažnju.

Izvršite precizno obeležavanje svih kutija – već spakovane kutije ne bi trebalo naknadno otvarati, da se ne bi gubilo dragoceno vreme, pa bi poželjno bilo da čitko obeležite svaku kutiju kako bi znali šta se tačno nalazi u njoj.

Odvojite kutiju za stvari koje će Vam biti neophodne na dan selidbe – u ovu kutiju spakujte sve što treba da Vam bude na dohvat ruke: sredstva za ličnu higijenu, toaletni papir, kese za smeće, komplet garderobe za presvlačenje itd.

Budite dostupni radnicima koji obavljaju selidbu – nezavisno od toga da li ste angažovali radnike iz neke agencije za selidbe ili svoje prijatelje i rođake, svakako povedite računa o njima i potrudite se da im budete od koristi ako je to potrebno. Obezbedite dovoljno hrane i pića, jer postupak selidbe zahteva pojačanu fizičku aktivnost pa je ljudima potrebno puno energije.

Zaštitite svoje najvrednije predmete – posvetite posebnu pažnju svojim najvrednijim stvarima (nakitu, vrednim umetničkim delima, antikvitetnim predmetima i drugim dragocenostima). Ukoliko posedujete sef, najbolje je da ih sačuvate u njemu dok se ne završi selidba svih ostalih stvari, a možete ih spakovati i u torbu koju ćete nositi sa sobom.

Unapred utvrdite tačno vreme isporuke novih stvari – ako ste kupili na primer novi komad nameštaja, najbolje bi bilo da se vreme isporuke ne poklopi sa danom selidbe. Zamolite za isporuku dan ranije ili dan nakon izvršene selidbe.

Vodite računa da ne pomešate stvari kojih planirate da se rešite i stvari koje treba preseliti – stvari koje ste planirali da bacite odvojte na posebno mesto, da ih radnici ne bi preselili sa ostalim stvarima.

Obavite na vreme poslove oko plaćanja i prenosa dažbina – kada budete plaćali zadnje račune za struju, telefon, internet, vodu ili gas, pažljivo proverite da li su regulisani svi detalji oko promene vlasništva.